Home » Blog » De 10 voordelen van isolatie in de zomer

De 10 voordelen van isolatie in de zomer

Het isoleren van je woning in Drenthe is essentieel om de warmte binnen te houden tijdens de koudere dagen. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte minder snel ontsnapt en het binnen langer op temperatuur blijft. Hierdoor kunnen we niet alleen in de winter besparen op onze energiekosten, maar ook in de zomer kan isolatie veel voordelen bieden. In deze blog zullen we je precies uitleggen welke voordelen dat zijn.

1. Een koel huis in de zomer

Een minder bekend feit is dat woningisolatie niet alleen helpt om warmte binnen te houden in de winter, maar ook om hitte buiten te houden in de zomer. Hierdoor kan isolatie bijdragen aan een aangenamere leefomgeving in Drenthe. In huizen met slechte isolatie kan het tijdens de zomer snel warm worden, vooral in de zolder die het meest blootgesteld is aan de zon. En eenmaal binnenkomende warmte op een hete zomerdag kan moeilijk zijn om te verwijderen, maar door isolatie kan deze warmte langer buiten gehouden worden. Door isolatie wordt voorkomen dat warmte door kieren en naden naar binnen kan komen, waardoor de woning koeler is. Isoleren is dus zowel in de winter als de zomer voordelig.

2. Direct energie besparen in het najaar

Door je woning in Drenthe al in de zomer te laten isoleren, bespaar je direct energie in het najaar. Wanneer de zomer voorbij is, is je woning al voorzien van goede isolatie, waardoor het aangenamer is in huis en de verwarming minder snel aan hoeft. Inwoners van Drenthe denken vaak pas aan isolatie wanneer het binnen kouder wordt na de zomer, terwijl jij dankzij voorzorgsmaatregelen al comfortabel zit. Door in de zomer alvast te isoleren bespaar je direct vanaf de eerste koude dagen.

3. Ook besparen in de zomermaanden

Woningisolatie helpt niet alleen om geld en energie te besparen in het najaar, maar biedt ook voordelen in de zomer. Door warmte buiten te houden, blijft de temperatuur binnenshuis aangenaam stabiel. Door een goede isolatie, is er minder energie nodig om de woning koel te houden, wat betekent dat je niet hoeft te investeren in airconditioning of ventilatoren, en dat scheelt een hoop geld. Voordat alles begint, is het belangrijk om te weten dat dergelijke apparaten niet bevorderlijk zijn voor je budget: de aanschaf is al een forse kostenpost en daarnaast verbruikt een airco veel energie. Met de juiste isolatie kun je geld besparen op de energiekosten voor deze dure apparaten. Bij een goed geïsoleerde woning is het meestal niet nodig om een airco aan te schaffen.

4. Kortere wachttijden

Tijdens de winter of bij lage temperaturen overwegen veel Drentenaren om hun huis te isoleren, wat kan leiden tot langere wachttijden bij Drentse isolatiebedrijven. Het voorjaar en de zomer zijn tijden waarin Drentse inwoners minder vaak aan woningisolatie denken, waardoor er minder wachttijden zijn bij isolatiebedrijven. In de zomermaanden is het vaak mogelijk om direct geholpen te worden (mits er geen bouwvak is), in tegenstelling tot de wachttijden in de winter die soms maanden kunnen bedragen. Isoleren van een woning is bovendien een snelle taak die vaak in een dag kan worden gedaan, waardoor je snel in een comfortabele woning zit en direct kunt besparen op energiekosten.

5. Besparen op de kosten

Een extra voordeel van isoleren in de zomer is dat het vaak betaalbaarder is, omdat de vraag naar isolatie in Drenthe in deze periode minder is. Isolatiebedrijven hebben daarom vaak meer beschikbaarheid in de zomer. In de zomer zijn er vaak minder aanvragen voor isolatie in Drenthe, wat betekent dat jij als klant voordeel kunt halen uit speciale aanbiedingen. Hierdoor kost isolatie in de zomer minder dan in de winter en bespaar je dus geld. Zo haal je dubbel voordeel uit isolatie!

6. Minder last van geluidsoverlast

In Drenthe wonen we in sommige delen dicht op elkaar en kan geluidsoverlast een veelvoorkomend probleem zijn. De zomer is een tijd waarin we vaker buiten zijn en de kans op overlast groter wordt. Tijdens de zomermaanden is het namelijk gebruikelijk dat er meer tijd buitenshuis dan binnenshuis wordt doorgebracht, waardoor geluidsoverlast een veelvoorkomend probleem is. Kinderen spelen in de buurt, buren organiseren feesten en barbecues. Isoleren is niet alleen goed voor houden van warmte, maar ook voor het dempen van geluid. Hierdoor heb je in de zomer minder last van storende geluiden van buitenaf.

7. Weinig kans op problemen

Tijdens de zomer isoleren heeft vele voordelen in vergelijking met het isoleren in de winter, aangezien de weersomstandigheden in de winter vaak problemen kunnen veroorzaken. Maar isolatie in de winter kan ook extra uitdagingen opleveren, zoals het afvoeren van vocht bij een natte kruipruimte, wat extra kosten met zich meebrengt. De kosten voor isolatie zijn dan hoger. In de zomer zijn er daarentegen geen problemen bij het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden. Woningen die in de winter vochtig zijn, zijn in de zomer namelijk droog. Doordat de warmte van de zomer het vocht uit de woning verdrijft, is de kans op vertragingen tijdens isolatie kleiner en kan het isoleren doorgaans zonder voorafgaande herstelwerkzaamheden plaatsvinden.

8. Eenvoudiger ventileren

Na isolatie is het noodzakelijk om de woning of ruimte goed te ventileren. Door ’s zomers te isoleren, gaat het ventileren een stuk gemakkelijker. Tijdens sommige isolatiemaatregelen wordt het zelfs aangeraden om een paar uur weg te blijven, en dat is in de zomer behoorlijk aangenamer dan in de wintermaanden wanneer het koud is. Het wordt daarmee ineens veel gemakkelijker om te kiezen voor isolatie tijdens de zomer. Doe ’s ochtends bijvoorbeeld een uur lang de ramen tegen elkaar open. Op deze manier kun je jouw huis luchten voordat de middag warm wordt en tegelijkertijd van frisse lucht binnenshuis genieten. Houd de ramen en deuren vervolgens de gehele dag gesloten, en sluit ook de gordijnen, screens of shutters aan de zijde waar de zon staat.

9. Een rendabele investering

Het feit dat isolatie in de zomer ook een rendabele investering is mag niet onderschat worden, met name gezien de huidige lage rentestand en de hoge inflatie. In plaats van je spaargeld op de bank te laten staan, is het isoleren van je woning in Drenthe op dit moment een veel rendabele investering. De hoge energieprijzen maken isolatie snel terugverdiend, vooral als je je realiseert dat het ook een positief effect heeft op het energielabel van je woning en dus de waarde ervan. Een goed geïsoleerde woning in Drenthe zal de waarde ervan verhogen. Dus isolatie is een duurzame investering die zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.

10. Ook ‘s zomers subsidie

In de zomer zijn er ook subsidies beschikbaar voor isolerende maatregelen, zoals kruipruimte isolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie in Drenthe. Een subsidie die beschikbaar is, is bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Drentse woningeigenaren kunnen een aanzienlijk deel van de kosten voor 2 isolatiemaatregelen terugkrijgen. Ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden van isolatie in Drenthe? Bij ons kun je gratis en vrijblijvend een offerte opvragen. Binnen twee werkdagen ontvang je dan een voorstel op maat. Ook kan Isolatiebedrijf Drenthe je helpen bij het aanvragen van subsidie, en staan we natuurlijk ook in de zomer voor je klaar!