Home » Blog » Natuurvriendelijk isoleren in Drenthe

Natuurvriendelijk isoleren in Drenthe

  • Nieuws

Steeds meer inwoners van Drenthe kiezen ervoor hun woning te isoleren. Dit is niet alleen goed voor de energierekening en het wooncomfort, maar ook voor het klimaat. Toch is het minder bekend dat bij woningisolatie vaak wettelijk beschermde dieren zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen omkomen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze dieren niet langer in gevaar komen bij het isoleren van huizen in Drenthe? De oplossing hiervoor is Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) en Drenthe is na Utrecht, Friesland en Overijssel de vierde provincie in Nederland die gaat werken met deze methodiek.

Natuurvriendelijk isoleren werd oorspronkelijk ontwikkeld in 2022 in de provincie Utrecht, in samenwerking met de isolatiesector, brancheverenigingen, ecologen, belangengroepen en overheden. Inmiddels is Natuurvriendelijk Isoleren in heel Nederland verplicht voor een periode van maximaal 3 jaar. In deze tijd werken gemeenten aan een structurele oplossing, zodat inwoners ook daarna hun huis altijd natuurvriendelijk kunnen laten isoleren.

Waarom kiezen voor natuurvriendelijk isoleren?

Zonder dat je het merkt, kunnen er in de spouwmuren en onder het dak van je huis in Drenthe allerlei vogels en vleermuizen leven. Helaas komen deze dieren vaak om als er isolatiemateriaal wordt aangebracht, en hun schuilplaatsen verdwijnen. Dit is verboden volgens de Omgevingswet, die het verstoren of doden van beschermde diersoorten verbiedt. Natuurvriendelijk isoleren biedt een oplossing: de dieren krijgen de kans om te vertrekken voordat de isolatie begint. Daarnaast wordt er gezocht naar een nieuwe verblijfplaats voor hen. Op deze manier worden natuurbehoud en verduurzaming van woningen in Drenthe op een verantwoorde wijze gecombineerd.

Voordelen van natuurvriendelijk isoleren

In Drenthe hoeven woningeigenaren dankzij natuurvriendelijk isoleren geen omgevingsvergunning meer aan te vragen voordat ze hun woning laten isoleren. Een erkende isolatiespecialist voert de isolatie uit volgens landelijke richtlijnen. Dit ontzorgt woningeigenaren en biedt isolatiebedrijven de mogelijkheid om op een natuurvriendelijke manier te werken. Zo kan de verduurzaming van woningen in Drenthe doorgaan zonder schade aan de biodiversiteit, en wordt er gewerkt aan een toekomstbestendige vergunning voor het hele gebied.

Beschermde diersoorten

Volgens de Omgevingswet zijn dieren als huismussen, spreeuwen, gierzwaluwen en vleermuizen wettelijk beschermd. Deze dieren nestelen vaak in en rondom woningen, zoals onder dakpannen of in muren. Hun aantallen nemen echter af, en ze staan zelfs op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Bij traditionele isolatiemethodes komen deze dieren vaak om. Daarom is het belangrijk om je huis vóór het isoleren natuurvrij te maken, met behulp van de natuurkalender.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

Natuurvrij maken

Voordat een isolatiespecialist begint met isoleren, moet je woning in Drenthe natuurvrij worden gemaakt. Dit houdt in dat vogels en vleermuizen de kans krijgen om te vertrekken. Openingen onder de dakrand worden afgedicht en kunststof flappen worden geplaatst bij openingen in de spouwmuur. Zo kunnen de dieren nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen. Wanneer de dieren zijn vertrokken, kan de isolatie het hele jaar door plaatsvinden.

Natuurkalender

De natuurkalender geeft aan wanneer je woning in Drenthe natuurvrij gemaakt mag worden. Tijdens het broedseizoen van vogels en de winterrust van vleermuizen mag je huis niet natuurvrij worden gemaakt. Tijdens de winterrust is natuurvrij maken wel toegestaan, maar isoleren niet. Deze periodes zijn belangrijk om in gedachten te houden bij het plannen van isolatiewerkzaamheden.

Kraam- en winterperiode

De kraamperiode van vleermuizen loopt van 1 april tot 1 augustus. In deze tijd mag je niet zomaar spouwmuren isoleren, tenzij je vóór 1 april de muren natuurvrij hebt gemaakt. Anders moet je wachten tot 1 augustus. Tijdens de winterperiode, van 1 november tot 1 maart, zijn vleermuizen in winterslaap en mag je alleen isoleren als de muren vóór 1 november natuurvrij zijn gemaakt. Het is dus essentieel om je woning vóór 1 april of 1 november natuurvrij te maken om in de lente of winter te kunnen isoleren.

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Woon je in Drenthe en wil je ook energie besparen, je wooncomfort verhogen en de natuur in je omgeving beschermen? Kies dan voor een isolatiespecialist die natuurvriendelijk werkt en neem contact met ons op via het onderstaande contactformulier.